VEILIGHEID. Lessen uit de praktijk. Transformatie naar een veiligheidscultuur

HR Square 158
Het installeren van een veiligheidscultuur vergt een lang doorgedreven actie op verscheidene vlakken tegelijkertijd. Zo luidt de overtuiging van Peter Heerwegh, momenteel operation director bij Qualiphar, board director bij Constellation Brands en daarnaast actief als interim-manager. Hij put uit zijn ervaring om aan te tonen hoe een veiligheidscultuur geïntroduceerd kan worden. Tussen 2012 en 2014 was hij plant director van een Belgische vestiging van een Amerikaans productiebedrijf. “Het bedrijf bevond zich in een crisissituatie en kampte met een fors rendementsverval. Daarenboven waren er veel arbeidsongevallen. In 2012 hadden er zich tien zware arbeidsongevallen voorgedaan, het jaar voordien ook al acht. Het absenteïsmecijfer lag met 13 procent dan ook hoog”, schetst Heerwegh.  Een preventieplan, en dan?  Eén van de grootste uitdagingen was het aantal arbeidsongevallen drastisch te doen dalen door een veiligheidscultuur te introduceren. “Dat vergt echter meer dan het opstellen van een actieplan en een globaal preventieplan. Het vergt een...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.