Veiligheid. Op weg naar een sterke veiligheidscultuur

HR Square 206 (september-oktober 2021)
  Het versterken van de veiligheids- en welzijnscultuur in de organisatie is een topprioriteit van de deskundigen. In de praktijk echter zijn ze vooral bezig met het opstellen van risicoanalyses en met het voldoen aan de geldende wetgeving en regelgeving. “Administratie en verslaggeving slorpen te veel tijd op, vaak zonder zichtbare verbetering wat betreft veiligheid en welzijn”, zegt Karolien van Nunen, onderzoeker en docent aan de Technische Universiteit Delft en Universiteit Antwerpen. Ze verwijst naar een grootschalige studie naar de trends, uitdagingen en toekomstperspectieven voor veiligheid en welzijn op het werk. Het onderzoek bevroeg in 2018 bijna 1.500 veiligheids- en welzijnsdeskundigen uit België en Nederland. Twee jaar later, in 2020, werd de studie herhaald. “Maar niet alleen het vele papierwerk slorpt veel tijd op. Ook de toegenomen complexiteit is vaak een drempel om regelgeving efficiënt toe te passen”, vervolgt ze. Maar liefst negen op de tien Belgische respondenten zijn het...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.