Verdedig uw onderzoek. Bevlogen leiders zorgen voor bevlogen medewerkers

HR Square 204 (mei-juni 2021)
Wouter Robijn, verdedig uw onderzoek. “Er is al heel veel onderzoek gedaan naar leiderschap en motivatie. Immers, investeren in de motivatie en/of bevlogenheid van medewerkers is belangrijk, omdat dit hun welzijn en prestaties beïnvloedt. Leidinggevenden zijn daarbij een cruciale factor, en om dit te bereiken introduceerde professor Wilmar Schaufeli (KU Leuven), mijn copromotor, het concept ‘bevlogen leiderschap’. In deze leiderschapsstijl vervult een leider de basisbehoeften van zijn medewerkers om de bevlogenheid te vergroten. Deze basisbehoeften zijn autonomie, competentie, verbondenheid en zinvolheid en zijn gebaseerd op de Zelf-Determinatie Theorie en het werk van Frankl. Dit leidt tot vier dimensies van bevlogen leiderschap, waarbij elke dimensie een behoefte aanpakt: empoweren, verbinden, versterken en inspireren. De achterliggende idee van deze leiderschapsstijl is, dat als leiders zich focussen op deze basisbehoeften, de motivatie van medewerkers vergroot. In een eerste fase hebben we de basis van bevlogen leiderschap onderzocht. Met andere woorden, of de motivatie...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.