Verdedig uw onderzoek. Computerspel test integriteit werknemers

HR Square 202
Ard Barends, verdedig uw onderzoek. “Tot in de jaren negentig domineerde het vijf factoren persoonlijkheidsmodel. De zogenaamde Big Five persoonlijkheidstheorie omschrijft persoonlijkheidstrekken aan de hand vijf onafhankelijke factoren: extraversie, altruïsme (vriendelijkheid), openheid, consciëntieusheid (ordelijkheid) en neuroticisme (emotionele stabiliteit). Recent onderzoek bracht een zesde factor aan het licht: honesty-humility (vertaald als integriteit). In mijn onderzoek ging ik na in welke mate gedrag van mensen wordt beïnvloed door macht en de mate van hun integriteit. Persoonlijkheidstrekken worden doorgaans gemeten via vragenlijsten en dus zelfrapportering. Dergelijke vragenlijsten zijn vaak niet alleen saai en langdradig, ze lokken ook sociaal wenselijke antwoorden uit. Daarom heb ik in mijn dissertatie ook onderzocht of de persoonlijkheidstrek ‘integriteit’ ook aan de hand van economische spellen kan worden gemeten.” Daarnaast is ook onderzocht of honesty-humility daadwerkelijk aan integriteit kan worden gelijkgesteld. Ik ben daarom in filosofie en zowel management- als persoonlijkheidsliteratuur nagegaan hoe wetenschappers het concept integriteit conceptualiseren en...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.