Verdedig uw onderzoek: De kracht van taal – Taalgebruik in vacatures

HR Square 215 (maart-april 2023)
Tekst: Hilde Vereecken Aylin Koçak, postdoctoraal onderzoeker aan de UGent, onderzocht de invloed van taalgebruik in vacatures. Bepaalde stereotype woorden in vacatures, en ook de manier waarop die verwoord zijn, kunnen werkzoekenden afschrikken waardoor de intentie om te solliciteren verkleint. Aylin Koçak, verdedig uw onderzoek! “Tijdens mijn doctoraatsonderzoek onderzocht ik samen met mijn promotor prof. dr. Eva Derous de impact van taalgebruik in vacatures bij vijftigplussers, jongeren onder de dertig jaar, en vrouwen. Eerder onderzoek in ons lab toonde al effecten bij vrouwen en etnische minderheden. De vraag was dus of we deze effecten konden repliceren bij andere groepen. Het taalgebruik in vacatures heeft een invloed op sollicitanten, blijkt uit ons onderzoek. Bepaalde stereotype woorden in vacatures en de manier waarop ze verwoord zijn, kunnen er immers voor zorgen dat werkzoekenden minder zullen solliciteren voor een bepaalde functie. Aylin Koçak (Universiteit Gent)“Bepaalde stereotype woorden en de manier waarop ze verwoord...

Dit artikel is exclusief voor leden

Bent u lid? Log dan in via onderstaande knop.

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL.
  • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €265 (+ 6% btw).

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
  • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €800 (+ 6% btw).

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.