Verdedig uw onderzoek. Een diversiteitsbeleid als tweesnijdend zwaard

HR Square 198
Christopher Lennartz verdedig uw onderzoek. “De arbeidsmarkt wordt steeds diverser. Veel organisaties implementeren en communiceren een diversiteitsbeleid om discriminatie tegen te gaan en tegelijk de diversiteit van hun personeelsbestand te vergroten. Niettemin blijft discriminatie een hardnekkig probleem en dan vooral in het domein van selectie. Om deze discriminatie te verklaren, kijkt de wetenschappelijke literatuur meestal naar kenmerken van sollicitanten, van selecteurs , de functie en/of organisaties. De context waarin selectiebeslissingen genomen worden, is nog maar weinig onderzocht. In ons onderzoek gaan we na of de selectiecontext zelf systematische discriminatie veroorzaakt. Daarvoor bouwen we verder op de theorie van het morele evenwicht. Volgens deze theorie wisselen mensen moreel en immoreel gedrag af van moment tot moment om zo te streven naar een moreel evenwicht. Wanneer mensen moreel gedrag stellen, voelen ze zich meer moreel waardoor ze vervolgens minder gedreven worden om moreel gedrag te vertonen en de kans dus toeneemt dat...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.