Verdedig uw onderzoek: Leeftijdspolarisatie op de werkvloer doet oudere werknemers vertrekken, maar bindt jongeren

HR Square 211 (juli-augustus 2022)
Professor Organisatiegedrag en HRM Kim De Meulenaere (Universiteit Antwerpen/Antwerp Management School) onderzocht samen met haar collega’s professor David Allen (Texas University) en professor Florian Kunze (University of Konstanz) in welke mate leeftijdspolarisatie op de werkvloer een impact heeft op het vrijwillige vertrekgedrag van medewerkers. Kim De Meulenaere, verdedig uw onderzoek. “Ons onderzoek naar leeftijdspolarisatie en vertrekgedrag van medewerkers past binnen het grotere idee van de ‘organizational demography’. Deze stroming zegt dat de manier waarop organisaties en teams zijn samengesteld op vlak van leeftijd, gender, migratie-achtergrond, handicap, seksuele voorkeur, religie, huidskleur, enzovoort een grote invloed heeft op de prestaties van werknemers en organisaties. De samenstelling bepaalt immers hoe goed en intens werknemers samenwerken, kennis uitwisselen, tot nieuwe ideeën komen en elkaar helpen. In dit onderzoek ligt de focus op leeftijd. De samenleving en dus ook de werkvloer vergrijst. Bovendien werken mensen langer en dat leidt tot een mix van leeftijden in...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.