Verdedig uw onderzoek. Sociale normen en het naleven van regels in organisaties

HR Square 208 (januari-februari 2022)
Félice van Nunspeet, verdedig uw onderzoek:“In een werkomgeving zijn er niet alleen formele regels, maar ook meer informele omgevingsfactoren die een invloed hebben op het gedrag. Echter, werknemers die de regels overtreden, worden veelal persoonlijk gestraft. De vraag is hoe effectief dit is als zij ook beïnvloed worden door de heersende sociale normen die voorschrijven ‘hoe er hier gewerkt wordt’.In de literatuur wordt steeds meer gekeken naar groepsnormen of organisatiecultuur als risicofactor voor regelovertreding. Wij onderzochten de invloed van de heersende sociale norm op de werkvloer op de individuele naleving. Daarbij keken we in de eerste plaats of de sociale norm een invloed heeft op de mate waarin mensen zeggen belang te hechten aan regelnaleving. Daarnaast onderzochten we ook of de sociale norm een invloed heeft op hoe mensen denken op het moment dat ze regelnalevend of regelovertredend gedrag vertonen. Uit wetenschappelijk onderzoek is immers bekend dat mensen geneigd zijn...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.