Verkenningen: Vakbondsleden en het Generatiepact. De regering heeft het slecht uitgelegd.

HR Square 34
Professor Jacques Vilrokx is directeur van de Vakgroep Sociaal Onderzoek (TESA) aan de VUB. Zijn collega François Pichault leidt de studiegroep LENTIC (Laboratoire d'Etudes sur les Nouvelles Technologies, l'Innovation et le Changement) aan de Universiteit van Luik. Op vraag van de ACLVB onderzochten beide professoren welke mening de liberale vakbondsleden koesteren ten aanzien van het Generatiepact en wat zij verwachtten van hun pensioen. “Hoe vullen de leden bijvoorbeeld de begrippen ‘zware beroepen’ en ‘gelijkgestelde periodes’ in? Dat is belangrijk om te weten omdat de invulling van die begrippen bepalend is voor de pensioenleeftijd van werknemers en omdat de regering die invulling precies overlaat aan de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad. De top van de ACLVB wilde de mening van de basis kennen om te weten welke elementen in de herfst op de onderhandelingstafel moeten liggen”, legt Jacques Vilrokx uit. Een enquête bij 2569 respondenten leverde verrassende resultaten op, die...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.