Versus: Zelfde cao voor arbeiders en bedienden?

HR Square 63
Johnny Van Doren, nationaal verantwoordelijke LBC-NVK Scheikunde: Na intern overleg hebben alle vakbonden aan Essenscia gevraagd gemeenschappelijke besprekingen te voeren voor de volgende sector-cao. Wij vragen echter geen onderhandelingen over een eenheidsstatuut of over de harmonisering van de statuten. Dat is onze bevoegdheid niet en moet op het interprofessioneel niveau besproken worden. Onze vraag is niet nieuw. Er zijn nu al meerdere gemengde paritaire comités. Zo heeft men in het paritair comité Gas en Elektriciteit al meer dan 25 jaar één statuut en één cao voor alle werknemers. In de petroleum worden al zes jaar gemeenschappelijke onderhandelingen gevoerd, weliswaar nog met aparte cao’s, maar die hebben wel voor 80 procent dezelfde inhoud. Er zijn nog weinig arbeidersfuncties in de petroleum. Ook in de scheikunde heeft 70 procent van de werknemers een bediendestatuut. Daarnaast geven ook heel wat bedrijven het voorbeeld. BASF en Total wensen al jaren één statuut voor hun...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.