Visie: Actuele tendensen in leiderschap (3). Leiden voor innovatie door ‘ambidexterity’

HR Square 121
Topmanagementteams in de jaren tachtig en negentig zochten hun heil vaak in een strategie van (kosten)efficiëntie als gevolg van een beginnende globalisering door onder meer de val van de Berlijnse Muur en de opkomst van het internet. Dat uitte zich in vele fusies en overnames om de nodige schaalgrootte te creëren, en in de nodige herstructureringen en afvloeiingen. Vanaf het nieuwe millennium tot de huidige economische crisis was innovatie het ordewoord in de westerse bedrijfswereld. Dat was mee het gevolg van de opkomst van de steeds sterker worden (kosten)efficiënte BRIC-landen. Maar innovatie alleen volstaat niet meer. Ook de BRIC-economieën zijn innovatief geworden. Anno 2012 moeten organisaties op twee benen lopen. Ze dienen links- én rechtshandig en dus ambidexter te zijn. Hoe doe je dat? Leiderschapsuitdaging Het creëren van een ambidextrous organisatie is in de eerste plaats een leiderschapsuitdaging. Efficiëntie/exploitatie en innovatie/exploratie werden lange tijd beschouwd als tegenstrijdige strategieën/gedragingen. Het eerste...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.