Visie: Actuele tendensen in leiderschap (6). Meervoudig leiderschap in al zijn vormen

HR Square 124
Tussen de dag dat deze HR Square naar de drukker gaat en de ochtend dat hij bij u in de brievenbus zit, hebben de Amerikanen voor de 57ste keer hun president verkozen. De strijd tussen de Republikeinse kandidaat Mitt Romney en de Democratische president Barack Obama is er ook één tussen twee visies op leiderschap geweest: ■ Mitt Romney presenteert zich als de leider-redder: “I have a plan.” ■ Barack Obama staat voor samenwerking: “It’ll require shared responsibility, common effort…” 1. Gedeeld leiderschap: wederzijds leiderschap in groepen De eerste en meest bekende vorm van meervoudig leiderschap is gedeeld leiderschap. Deze stroming probeert alternatieve bronnen van leiderschap die de organisatieprestaties verbeteren, beter te begrijpen en te vinden. Leiderschap wordt hier gedefinieerd als “een simultaan, voortdurend, wederzijds beïnvloedingsproces binnen een team dat gekenmerkt is door een ‘serieel ontstaan’ van officiële, alsook onofficiële leiders” (Pearce, 2004, p. 48). Iedereen leider dus. Dat veronderstelt...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.