Visie: Actuele tendensen in leiderschap (6). Meervoudig leiderschap in al zijn vormen

HR Square 124
Tussen de dag dat deze HR Square naar de drukker gaat en de ochtend dat hij bij u in de brievenbus zit, hebben de Amerikanen voor de 57ste keer hun president verkozen. De strijd tussen de Republikeinse kandidaat Mitt Romney en de Democratische president Barack Obama is er ook één tussen twee visies op leiderschap geweest: ■ Mitt Romney presenteert zich als de leider-redder: “I have a plan.” ■ Barack Obama staat voor samenwerking: “It’ll require shared responsibility, common effort…” 1. Gedeeld leiderschap: wederzijds leiderschap in groepen De eerste en meest bekende vorm van meervoudig leiderschap is gedeeld leiderschap. Deze stroming probeert alternatieve bronnen van leiderschap die de organisatieprestaties verbeteren, beter te begrijpen en te vinden. Leiderschap wordt hier gedefinieerd als “een simultaan, voortdurend, wederzijds beïnvloedingsproces binnen een team dat gekenmerkt is door een ‘serieel ontstaan’ van officiële, alsook onofficiële leiders” (Pearce, 2004, p. 48). Iedereen leider dus. Dat veronderstelt...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.