Visie: Actuele tendensen in leiderschap (8). Politieke vaardigheden mogen niet onderschat worden

HR Square 126
In het vorige artikel in deze Visie-reeks wezen we erop dat leiderschapsontwikkeling voor twee grote uitdagingen staat: ■ vaardigheden inbedden in de ontwikkeling van identiteit, maturiteit en waarden ■ leiderschapsontwikkeling meer strategisch inbedden in de organisatie. In deze bijdrage staan we stil bij de ontwikkeling van politieke vaardigheden die in de toenemende bedrijfscomplexiteit (Ferris et al., 2007) de motor zijn van meer authentiek en gedeeld leiderschap. Frank Robben, serieel overheidsondernemer, sprak op een recent leiderschapscongres van vMA: “Macht is de grondstof van leiderschap.” Meer dan ooit moeten leiders slim macht kunnen aanwenden. Politieke vaardigheden behoren tot een reeks van ‘sociale effectiviteit’-constructen, zoals emotionele intelligentie, praktische intelligentie, sociale competentie en zelfsturing, maar politieke vaardigheden blijken uiteindelijk de prestaties van managers het best te voorspellen (Semadar et al., 2006). Politieke vaardigheden worden door Ferris et al. (2007) dan ook gedefinieerd als “het vermogen om anderen op het werk effectief te begrijpen en...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.