Visie: Actuele tendensen in leiderschap (9). Een kwestie van identiteitsontwikkeling

HR Square 127
Bij leiderschapscompetenties horen overtuigingen, waarden en een zelfbeeld als ‘leider’ om nieuwe competenties geloofwaardig aan te wenden. Het is niet omdat iemand leiderschapscompetenties aanleert of een leiderschapspositie heeft, dat hij/zij zichzelf ziet als een (mogelijke) leider. Leider zijn is in dat geval nog geen onderdeel van zijn/haar zelfbeeld. Maar hoe ontwikkel je een leiderschapsidentiteit? Leiderschap is een proces van aanspraak maken op én toekennen van leiderschap, van ‘claiming’ en ‘granting’(DeRue en Ashford, 2010). Iedereen heeft een beeld van wat het betekent om een leider te zijn. Vele mensen zien bijvoorbeeld intelligentie, eerlijkheid, vriendelijkheid, begrip, agressiviteit, verbale vaardigheden, volharding en ijver als belangrijke eigenschappen van een leider, ongeacht de taak of situatie (Hogan et al., 1994). Dit beeld noemen we een impliciete leiderschapstheorie en wordt gevormd door persoonlijke ervaringen en externe invloeden (zoals media en cultuur). In de vijfde aflevering van deze reeks gaven we al een historisch overzicht van hoe...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.