Visie: Actuele tendensen in leiderschap. Vijf paradoxen voor e-leiders

HR Square 120
De eenheid van plaats, cultuur, contract en tijd in samenwerking gaat verloren. Het tijds- en plaatsonafhankelijk werken en de internationalisering van de bedrijfsactiviteiten zorgen ervoor dat de interacties binnen teams meer en meer via technologische communicatiemiddelen gebeuren (Avolio, Kahai, & Dodge, 2000). Dat heeft impact op de rol en competenties van ‘e-team’-leiders. In dit artikel exploreren we eerst hoe het klassieke beeld van teamwerk niet meer klopt. Vervolgens gaan we dieper in op wat dit betekent voor leiderschap. Weinig kans voor diversiteit Psychologen en sociologen zijn het met elkaar eens: mensen verbinden zich door middel van overeenkomsten en houden niet van verschillen. Zodra mensen samenkomen in een groep, zoeken ze naar ‘wat hen bindt’. Ze ontwikkelen een groepsidentiteit die intern voor eensgezindheid zorgt en tegenover de buitenwereld voor onderscheid. Organisaties en teams hebben als gevolg daarvan altijd de neiging om homogener te worden na verloop van tijd. Die samenhorigheid bepaalt...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.