Visie: Change management. Hoe maakt HR het verschil in veranderingsprojecten?

HR Square 94
Essentie ■ Veranderen is in essentie een leerproces, één van de expertisedomeinen van HR. ■ Verschillende perspectieven op verandering benadrukken aandeelhouderswaarde of ontwikkeling van de organisatie. ■ Derde-generatieleren is uitermate geschikt bij verandertrajecten. ■ Door intellectuele stimulansen te bieden, kan je als leider de verandering positief beïnvloeden. Verandermanagement is bijzonder actueel. De positieve effecten van projecten zoals bedrijfsovernames, business process re-engineering (BPR) en downsizing zijn echter niet altijd even duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat 61 procent van de overnemende bedrijven er niet in slaagt de initiële kosten van de acquisitie te recupereren (Copeland et al., 1993). Het verslag van de State of Re-engineering van 1994 meldt dat 67 procent van de BPR-projecten weinig of zelfs negatieve resultaten boekt (Sorge et al., 2004). Amabile et al. (1999) toonden zelfs de negatieve resultaten op lange termijn aan van belangrijke downsizing-projecten op de creativiteit op de werkvloer. Kan een ander perspectief op verandermanagement...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.