Visie: De zoektocht naar nieuwe selectieprocedures (5). Diversiteit op de werkvloer

HR Square 109
De redenen om te kiezen voor diversiteit op de werkvloer zijn uiteenlopend. Vele werkgevers handelen vanuit hun sociaal bewustzijn: ze streven naar een weerspiegeling van de maatschappij in de samenstelling van hun personeel of willen onbenut talent uit kansengroepen aanboren. Daarnaast heeft men ook bedrijfskundige redenen om te opteren voor diversiteit: men hoopt op meer creativiteit en betere beslissingen, er heerst minder concurrentie in niet-traditionele sollicitantengroepen en men kan inspelen op de noden van de klanten, die eveneens meer divers worden. Verder bestaan er ook wettelijke voorwaarden waaraan men als werkgever moet voldoen, in de vorm van het algemeen geldend discriminatieverbod of door het opleggen van quota’s in bepaalde bedrijfstakken. Dilemma Indien bedrijven diversiteit willen bevorderen via hun selectieproces, dienen ze de prestatieverschillen op hun selectie-instrumenten te vergelijken tussen leden van verschillende subgroepen (bijvoorbeeld man versus vrouw, autochtoon versus allochtoon, jongere versus oudere). Indien deze subgroepverschillen grote proporties aannemen, kan...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.