Visie: Duurzaam HRM (1). Balanceren tussen diverse belangen

HR Square 131
HRM is een jonge wetenschap en een praktijk in volle evolutie. Stonden de jaren 1990 en 2000 vooral in het teken van strategisch HRM, dan komt er nu meer en meer aandacht voor ‘duurzaam HRM’. In een eerste bijdrage van deze nieuwe HR Square Visie-reeks wordt het R(espect)O(mgeving)C(ontinuïteits)-model voorgesteld, als overkoepelend houvast in de verbinding tussen ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO) en HRM. Waarom MVO en HR in één adem? Onderzoek toont aan dat de trein die rijdt onder de vlag ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ op kruissnelheid zit, maar dat de ‘people’-wagon aan deze MVO-trein niet steeds aangehaakt wordt (Baisier, 2010). Momenteel krijgt MVO op ecologisch vlak en in relatie tot de externe stakeholders (zoals de gemeenschap) relatief veel aandacht. Onderwerpen die verband houden met de economische realiteit van het bedrijf genieten eveneens de nodige aandacht, want de bestaansreden en het voortbestaan van de organisatie hangen hiermee samen. MVO rond de interne...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.