Visie. Duurzaam HRM (10). Voorbij het wij-zij-denken

HR Square 140
Vele academici en praktijkprofessionals zijn geboeid door de vraag waarom veranderingen zo moeizaam verlopen en analyseren de problematiek vanuit een eigen referentiekader. Wij willen dit vraagstuk beschouwen vanuit het duurzaamheidskader en stellen ons daarom de vraag wat duurzaam veranderen is en welke rol participatie hierin kan spelen.  De ROC-principes van duurzame verandering  In termen van ons R(espect) O(penheid) C(ontinuïteit)-model kan er sprake zijn van duurzame verandering op voorwaarde:  :: dat er veranderd wordt met respect voor medewerkers en andere betrokken partijen (‘respect’).:: dat veranderingen een passend antwoord zijn op de ontwikkelingen in de omgeving van een organisatie (‘omgevingsbewustzijn’).:: dat veranderingen leiden tot beklijvende opbrengsten en daarmee bijdragen aan institutionalisering van gedrag en continuïteit van de organisatie (‘continuïteit’) (zie ook De Lange & Koppens, 2004).  Een uitgebalanceerde strategie kan ervoor zorgen dat aan deze drie criteria voor een duurzame verandering voldaan wordt. Het sociaal-constructionisme is een theorie die interessante aanknopingspunten biedt...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.