Visie. Duurzaam HRM (3). Duurzame arbeidsrelaties: ‘outside in’

HR Square 133
Duurzaam HR overstijgt de klassieke HR-taak om de juiste vrouw/man op de juiste plaats te zetten voor het juiste loon. Duurzaam HR richt de blik naar buiten en de uitdagingen die gepaard gaan met de veranderende omgeving (krapte op de arbeidsmarkt, ecologische transitie, vergrijzing en migratie, individualisering,…) én zoekt daar oplossingen voor in de manier waarop er gewerkt wordt. Revisionisme bis Wil HR-beleid duurzaam zijn, dan heeft het een breed maatschappelijk en sociologisch canvas nodig. Omgevingsbewustzijn, zo benoemden we dit eerder in het kader van deze Visie-reeks in het R(espect)O(mgevingsbewust)C(ontinuïteit)-model. In de geschiedenis van HRM is deze oproep naar vermaatschappelijking niet uniek. Ook in de jaren ’60 en ’70 (zie figuur) was er sprake van ‘revisionisme’ (opnieuw bezien). Die stroming zette zich af tegen de te zeer doorgeschoten zakelijke bedrijfsvoering met als focus verregaande arbeidsdeling en rationalisering (‘scientific management’) en als reactie daarop de (te) sociaal gefocuste human relations beweging...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.