Visie. Duurzaam HRM (5). Ethiek en HRM

HR Square 135
Ethische vraagstukken binnen de HR-sfeer zijn zo oud als de straat. Er kleven immers heel wat ethische dimensies aan de manier waarop werk wordt georganiseerd en de wijze waarop er wordt geselecteerd, gepromoveerd, beoordeeld, beloond,… Wie daaraan mocht twijfelen, moet maar eens aan de monsterlijke organisatie van de Holocaust denken. Een te gruwelijke vergelijking? Veel historici hebben gewezen op de rol van de arbeidsdeling en bureaucratie bij de uitvoering van de Holocaust. De uitvoerders waren slechts betrokken bij een klein aspect van de tragedie en wilden zich dan ook alleen maar verantwoordelijk voelen voor dat deelaspect. Zij werden niet geacht zich een oordeel te vormen over het geheel, het uiteindelijke doel, de middelen en het afschuwelijke resultaat. Ze moesten zich uitsluitend bezighouden met hun deskundige bijdrage. Op die manier kon het ‘Befehl ist Befehl’ de ontkenning worden van persoonlijke verantwoordelijkheid. Zo konden treinen op tijd in Auschwitz aankomen en werd...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.