Visie. Duurzaam HRM (9). Langer, anders en met meer aan het werk

HR Square 139
Inmiddels lijkt het een uitgemaakte zaak: we zullen met z’n allen langer moeten werken. En de vereiste inhaalbeweging is op zijn minst ‘uitdagend’ te noemen. Getuige hiervan de lage werkzaamheidsgraad van 55-plussers. Met slechts 39,5% van de 55-plussers aan het werk bengelt België onderaan in de Europese ranglijst en staan we mijlenver van de Lissabon-norm. In sommige Scandinavische landen ligt de werkzaamheidsgraad nu al hoger dan 70% (FOD WAS, 2013). Hardnekkige clichés en vooroordelen over oudere werknemers en werkzoekenden blijken in België en ook ver daarbuiten te bestaan (Malchaire et al., 2006). Dikwijls worden oudere werknemers in termen van kosten, lasten of overtolligheid beschreven. Ze zouden te duur zijn, vaker ziek, minder productief, te weinig flexibel, minder bereid om te leren en te weinig betrokken bij het werk. Waarom nog investeren, als de terugverdienperiode te kort is? Gelukkig valt er in deze context ook af en toe positief nieuws te...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.