Visie: Het wel en wee van strategische verandering. En als de realisatie nu eens zou lukken?

HR Square 130
Strategische verandering wordt vaak geassocieerd met de top van een organisatie: directieleden vergaderen (vergezeld van change consultants) over een veranderingstraject om hun organisatie af te stemmen op de steeds sneller veranderende omgeving. Deze vaak analytische brainstormsessies resulteren in een ambitieuze ‘change agenda’, die met het nodige vertoon aan de organisatie wordt voorgesteld. Impliciet wordt verwacht dat medewerkers op alle niveaus het traject implementeren om de vooropgestelde doelstellingen te bereiken. Een ontzettend groot deel van strategische veranderingstrajecten – percentages van 70 procent of meer zijn geen uitzondering – draaien echter heel anders uit dan gepland. Er wordt weliswaar nagedacht over de ‘strategic change agenda’, maar het implementatietraject wordt stiefmoederlijk behandeld. Niet dat er geen geld en middelen worden ingestoken, maar er wordt veel minder rekening gehouden met de dynamiek van de organisatie. Veranderingstrajecten laten zich immers niet managen als een laboratoriumexperiment. Strategische verandering wordt al te vaak geassocieerd met voorspelbaarheid en...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.