Visie: Strategie in praktijk (5). Prestatiecoaching: meer dan een modetrend?

HR Square 115
Hoewel Socrates zo’n 2000 jaar geleden al enkele basisprincipes de wereld instuurde, werd coaching pas echt bekend tijdens de laatste twee decennia. Vandaag investeert 80 procent van de organisaties in één of meer vormen van coaching en de International Coaching Federation haalt elke maand recordcijfers. Er is echter geen algemeen gangbare definitie van coaching, er bestaan er tientallen. Mijn favoriete definitie komt van Tim Gallwey, auteur van diverse bestsellers over sportcoaching: “Coaching is unlocking a person’s potential to maximise their own performance. It’s helping them to learn rather than teaching them.” Vrij vertaald: “Coaching is iemands potentieel ontsluiten, zodat hij of zij optimaal presteert. Coaching is veeleer iemand ondersteunen bij het bijleren dan iemand onderrichten.” Verwar prestatiecoaching zeker niet met therapie. Coaching is werkgerelateerd, proactief en gericht op het bewustzijn. Therapie is niet werkgerelateerd, eerder reactief en gericht op het onderbewuste. Haalt u deze twee door elkaar, dan doet u...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.