Voorwoord: De goede zaak .

HR Square 15
Zou het een goede zaak zijn dat de vakbonden op een of andere manier vertegenwoordigd zijn in ondernemingen met minder dan 50 werknemers, om daar op hun beurt de werknemers te vertegenwoordigen? De vraag verhit al een tijdje de gemoederen van werkgevers- en werknemersbonden, vooral wanneer de vakbonden met het ACV op kop nog eens campagne voeren voor de goede zaak. De goede zaak? Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) gaf aan de Brusselse hogeschool EHSAL de opdracht om een onderzoek uit te voeren naar de wensen en percepties van werknemers en werkgevers uit kleine ondernemingen ten aanzien van de wenselijkheid van vakbondsvertegenwoordiging in KMO’s (*). We pikken enkele resultaten die tot nadenken stemmen. - Ongeveer 61% van de werknemers-respondenten is tevreden of zeer tevreden over de huidige wijze van sociaal overleg (30% is neutraal en 9% is ontevreden of zeer ontevreden). De werkgevers denken significant meer (71%) dat hun...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.