Voorwoord: Een harde noot om te kraken

HR Square 25
Het veelbesproken eindeloopbaandebat houdt de vaderlandse politiek flink in de ban. De vergrijzing legt een zware hypotheek op de sociale zekerheid, die vele landen ons terecht benijden. Volgens het jongste jaarrapport van de Studiecommissie over de Vergrijzing heeft de veroudering van de bevolking als gevolg dat onze sociale zekerheid in 2030 circa 10,8 miljard euro meer zal kosten dan in 2004. De kosten van de sociale zekerheid zullen tegen die tijd 27,3% van het bruto binnenlands product vertegenwoordigen. Op dit ogenblik stemt het prijskaartje nog ‘maar’ overeen met 23,7% van het BBP. Uit het rapport van de studiecommissie blijkt dat we nog enige tijd hebben voor het effect van de vergrijzing in alle hevigheid begint te spelen. Vanaf 2014 zouden de kosten van de sociale zekerheid echt beginnen toe te nemen. Maar de studiecommissie windt er geen doekjes om: als we serieuze problemen willen vermijden, moet de activiteitsgraad in ons...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.