Voorwoord. Het verband tussen HRM en Las Vegas

HR Square 133
Die anekdote plukken we uit ‘Goed, beter, best – De psychologie van competitie en gedrevenheid’ van Po Bronson en Ashley Merryman (zie boekenrubriek). Het effect op het personeel kan ook tellen: volgens onderzoekers van Northwestern University werden de medewerkers loyaler, nadat het gokverhaal bekend geraakte. Gaandeweg namen ze ook zelf riskantere beslissingen. Als het bedrijf krap bij kas zat, inden ze zelfs hun loon niet. Spelen om te winnen en een opmerkelijk engagement hebben zich in de bedrijfscultuur genesteld. Engagement, motivatie en betrokkenheid, daar schuilt toch de heilige graal van HRM? Maar het wringt met die HR-drievuldigheid. “De onderzoeksgroep Conference Board rapporteert dat de werknemerstevredenheid nog nooit zo laag geweest is als vandaag. De werknemersbetrokkenheid zit op een alarmerend laag peil”, stipte Jeffrey Pfeffer nog aan in een interview in HR Square van september. En de oplossing kunnen we moeilijk met zijn allen in Las Vegas gaan zoeken. Een mirakelmethode...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.