Voorwoord: HRM is geen pretpark. Luc De Decker

HR Square 49
“Dit lééft sterk op de werkvloer: wij zijn een pure kostenfactor.” Dat citaat stamt van Luc Derijcke, professor aan de Universiteit Antwerpen Management School (UAMS). U vindt zijn uitspraak op bladzijde 78, waar hij toelichtingen geeft bij zijn opmerkelijke toespraak tijdens de recente viering van 35 jaar Personnel Managers Club. Derijcke houdt er de evolutie van vier decennia personeelsbeleid tegen het licht. En hij vraagt zich vooral af of Human Resources Management, een term die pas begin jaren tachtig in omloop kwam, de beloften waargemaakt heeft. Het staat buiten kijf dat de komst van HRM het personeelsmanagement geprofessionaliseerd heeft. Zelfs tot diep in de flower power-periode was de zuil naast welke uw wieg stond vaak de belangrijkste bouwsteen voor uw carrière. Stilaan deemsterden het paternalisme en corporatisme weg. Allengs kwam er minder buikgevoel en meer wetenschap, minder klerkschap en meer management, minder hapsnap en meer strategie. Nostalgie is dus misplaatst....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.