Voorwoord. Leiderschap? Welk rolmodel scoort best?

HR Square 137
Scoren we beter met een rolmodel als Didier Bellens of als Jef Colruyt? Die opmerking vindt u terug in de boekenrubriek, waar Koen Marichal en Jesse Segers (Antwerp Management School) enkele vragen beantwoorden naar aanleiding van hun boek ‘De leider in de spiegel’. Uiteraard gaan we er vrolijk vanuit dat het een retorische vraag is. Maar waarom klampen zovele organisaties zich dan zo krampachtig vast aan het Bellens-rolmodel?  In dit nummer beantwoorden Marichal en Segers niet alleen vragen, ze tekenen ook present als coauteurs van het nieuwe luik in de ‘Duurzaam HRM’-reeks, die inmiddels gerijpt is tot een mature state-of-the-art-studie. Deze maand staat ook daar ‘duurzaam leiderschap’ centraal. De auteurs beschrijven het concept als “een leiderschap dat met respect omgaat met zijn medemens en zichzelf, duurzaam omgaat met de interne en externe omgeving, en voor een lange-termijnoriëntatie bij medewerkers en organisatie zorgt.” Klinkt dat niet wat hoog gegrepen? Of bezondigen...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.