Voorwoord: Pak de crisis anders aan

HR Square 66
Zelden of nooit gezien: de werknemers plaatsen een kritische open brief aan de raad van bestuur op een product dat het bedrijf rechtstreeks aan de consumenten levert. Dat gebeurde op zaterdag 28 februari 2009 in de kranten van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (De Standaard en Het Nieuwsblad). Blijkbaar zijn de werknemers zo wanhopig, dat ze het debat niet langer binnenshuis willen houden. In een ander bedrijf zou allicht gestaakt worden, maar met een krant als ‘product’ kan je ook op een andere manier aan de alarmbel trekken. De oproep past zelfs perfect bij het ‘product’: de open brief laakt niet alleen de weigering van de directie om naar alternatieven te zoeken voor het aangekondigde ontslag van 60 voltijdse werknemers (25 arbeiders, 20 bedienden en 15 journalisten). De werknemers stellen meteen ook hun alternatieven voor, waar de directie geen oren naar heeft. Met het voorstel van de alternatieve pistes om zoveel mogelijk...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.