Voorwoord: Schatten uit de oude doos

HR Square 92
Nochtans pleiten veel meer argumenten pro dan contra een actief beleid inzake aantrekken, behouden en ontwikkelen van oudere werknemers. Zowel resultaten van onderzoek als praktijkervaringen van organisaties die een pioniersrol spelen, tonen dat de kansen en de opbrengsten hoger (kunnen) liggen dan de risico’s en de kosten. Dat inzicht is ondertussen doorgedrongen tot een meerderheid van Vlaamse bedrijfsleiders, leidinggevenden en personeelsverantwoordelijken. Een enquête van het departement Handelswetenschappen van Lessius (met ruim 900 respondenten) (*) leert dat, volgens de leidinggevenden, het grootste voordeel van het inzetten van oudere werknemers gepuurd wordt uit een stijgend niveau van kennis en ervaring. Men moet geen genie zijn om in te zien dat dit een gunstige invloed heeft op kwaliteit, efficiëntie en productiviteit. Een meerderheid is bovendien van oordeel dat oudere werknemers geen negatieve neveneffecten veroorzaken inzake ziekteverzuim en veranderingsbereidheid. Alleen over het zich (kunnen of willen) eigen maken van nieuwe technologie zijn de meningen...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.