Voorwoord: Vakbond en KMO: gedroomde voorzet of nachtmerrie?

HR Square 26
Met grote gretigheid greep het ACV een onafhankelijke analyse van het internationale advocatenbureau Eversheds aan als munitie om te dreigen met een klacht tegen de Belgische regering. Dat gebeurde nog dezelfde dag dat de bevindingen van het bureau gepubliceerd werden in De Tijd en op www.hrsquare.be. Wat is er aan de hand? Vakbonden in KMO’s? Het moet volgens Europa, zegt Eversheds. Als de analyse van het advocatenbureau steek houdt, dan mogen werkgevers en vakbonden in België eindelijk stoppen met kibbelen over de syndicale vertegenwoordiging in KMO’s. België is verplicht de Europese richtlijn terzake in nationaal recht om te zetten. Dit betekent dat informatie en consultatie in ondernemingen met meer dan 20 werknemers gewoon moet. Van hogerhand, en tot spijt van wie het benijdt. De verplichting tot omzetting van de Europese richtlijn 2002/14/EG van de Europese Unie over de informatie- en consultatieprocedures binnen ondernemingen, zorgt voor een wettelijke lacune inzake sociaal...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.