Voorwoord: Watson brengt perfect HRM

HR Square 108
Midden februari verraste de supercomputer de wereld door de twee sterkste kandidaten ooit in de Amerikaanse televisiequiz ‘Jeopardy’ te verslaan. Niets nieuws onder de zon? Al in 1997 versloeg de IBM-computer Deep Blue schaakgrootmeester Garry Kasparov. Dat was echter in een spel waarin het uiteindelijk op rekenkracht aankomt. Bereken alle mogelijke stappen en posities, kies vervolgens de beste. Deze keer gaat het wel degelijk om een quiz met open vragen, waarin zelfs strikvragen niet gemeden werden. De machine maakte weliswaar nog enkele fouten, maar de twee topkandidaten gingen kansloos ten onder. IBM zou er al aan denken om Watson in te zetten in de geneeskunde. Je vertelt de symptomen en Watson speurt in luttele seconden zijn gigantische database af op zoek naar de juiste diagnose. Dat wordt allicht ook nog wel op een reeks andere disciplines toepasbaar. Bijvoorbeeld op HRM? Om het antwoord te kennen, moeten we nagaan wat HRM...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.