Voorwoord. Wegwerp-HRM?

HR Square 139
In de boekenrubriek in deze HR Square schuilt een uitgave die ons allemaal wat ongemakkelijk op de (uiteraard) comfortabele bureaustoel doet wentelen. Met kleine nerveuze bewegingen. Veroorzaakt door een ook al klein boek, dat groots is in zijn confrontatiekracht. De titel beukt: ‘Wegwerpmens’. De ondertitel, ‘Lief en leed van een interimmer’, dreigt ons in de waan te laten dat het alleen om uitzendkrachten gaat, maar in wezen toont dit getuigenis van Tuur Viaene aan dat er een massa werknemers bestaat waarvoor HR niet de minste belangstelling heeft. Het gaat om uitzendkrachten, maar ook om andere tijdelijke en beslist ook ‘vaste’ arbeidskrachten in de (vries)kelders, (groot)keukens, magazijnen en allerhande fabrieken. Vaak zonder enige opleiding of zelfs maar introductie voor hun karwei, voeren zij er monotone, afmattende en/of gevaarlijke klussen uit in een omgeving die doorgaans vijandig of op zijn minst slecht aanvoelt. Dag in, dag uit. Tenzij er geen werk is,...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.