VRIJWILLIGERS. Professor Tim Vantilborgh (VUB) schuift vrijwilligers onder de loep. “Hun intrinsieke motivatie kan een heel team aansteken”

HR Square 161
Wanneer een werknemer bij een organisatie in dienst treedt, is er naast het formele arbeidscontract ook een ongeschreven psychologisch contract. Dat bevat alle onuitgesproken maar zeer reële wederzijdse verwachtingen. Een breuk in het psychologisch contract is nefast voor de relatie tussen werkgever en werknemer en zal er vaak toe leiden dat hun wegen scheiden. Ook wanneer een vrijwilliger bij een organisatie aan de slag gaat, is er een psychologisch contract. “Voor vrijwilligers verschilt de inhoud ervan licht van dat voor werknemers”, legt professor Tim Vantilborgh van de onderzoeksgroep Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de VUB uit. “Dat is logisch: bij betaalde werknemers zijn er bepaalde zaken die uitgewisseld worden tussen werknemer en werkgever die bij vrijwilligers helemaal ontbreken. Zaken zoals loon en vakantiedagen zijn niet relevant voor vrijwilligers. Tegelijk treden heel wat andere zaken veel meer naar de voorgrond, zoals waardengedreven zaken.” Het zuiver transactionele boet bij vrijwilligers dan wel aan...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.