Vrouwen in technische beroepen – Academische inzichten. Nog vele stappen te zetten

HR Square 208 (januari-februari 2022)
Pakweg veertig jaar geleden werkten er in de Verenigde Staten procentueel meer vrouwen in de techsector dan vandaag, zo toont een recente studie van consultant Accenture en ‘Girls who Code’, een organisatie die zich inzet voor vrouwen in ICT. Maar een nog meer onthutsende bevinding is dat de helft van de vrouwen werkzaam in een technische functie de sector alweer verlaat nog voor ze 35 jaar oud zijn. Ze voelen zich gediscrimineerd of hebben het gevoel dat ze minder carrièrekansen hebben dan mannen. Met een meer inclusieve bedrijfscultuur zouden er tegen 2030 zo’n drie miljoen jonge vrouwen werkzaam kunnen zijn in de technologiesector, schat de studie. De cijfers verbazen Anouck Van Couter en Ilse Lievens niet, beide onderzoeker aan de Arteveldehogeschool Gent. Ze werkten gedurende twee jaar aan het Level IT Out project omtrent het verbeteren van inclusie en diversiteit in de techsector in België en Nederland. De opzet van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.