Vrouwen in technische beroepen – case Infrabel. Van zeven naar vijftien procent vrouwen

HR Square 208 (januari-februari 2022)
  “We worden nog vaak gezien als een mannenbastion van ingenieurs en technici, maar dat is niet zo”, weet Marie-Pascale Dumont, ICT- Talent Partner bij Infrabel. “Sinds enkele jaren werken we aan een bedrijfscultuur gebaseerd op inclusie, met extra aandacht voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Waarom? Een divers samengesteld personeelsbestand stimuleert innovatie en leidt tot betere prestaties. Als organisatie willen we bovendien een weerspiegeling zijn van de samenleving.” Vandaag zijn 13 procent van de medewerkers van Infrabel vrouwen. En daarmee is de doelstelling van 15 procent in 2025 bijna in zicht. Tien jaar geleden was dit slechts 7 procent. Dumont erkent dat het merendeel van de vrouwelijke medewerkers – 54,80 procent – terug te vinden zijn bij de algemene diensten zoals financiën, communicatiedienst, HR of juridische dienst. “Maar onze acties om meer vrouwen in technische beroepen en IT-functies aan te werven, werpen ook hun vruchten af. 20,37 procent van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.