Waarheen met het kantoor? – Juridische blik. Wie richt het thuiskantoor in?

HR Square 204 (mei-juni 2021)
De voorbije maanden hebben veel werknemers aan de keukentafel doorgebracht, kromgebogen over hun laptop. Kinesitherapeuten hebben dan ook de handen meer dan vol om het toegenomen aantal nek-, schouder- en rugklachten te behandelen. Nochtans verplicht de welzijnswetgeving werkgevers ervoor te zorgen dat hun werknemers in gezonde omstandigheden kunnen werken. Heeft een werkgever ook inspraak in hoe een werknemer zijn werkplek thuis inricht? “De regelgeving rond het welzijn op het werk geldt ook voor telewerkers”, benadrukt Julie Devos, medewerker bij Claeys & Engels. “De interne preventiedienst mag de werkplek thuis zelfs inspecteren, weliswaar met de toestemming van de werknemer.” Over hoe een werkgever kan waken over het fysieke en mentale welzijn van zijn medewerkers, biedt de nieuwe cao nr. 149 over aanbevolen of verplicht telewerk omwille van de coronacrisis inspiratie. “Met cao nr. 149 heeft het Belgische arbeidsrecht er een nieuw, tijdelijk stelsel bij, specifiek voor telewerk, aanbevolen of verplicht door...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.