Waarheen met het kantoor? – Juridische blik. Wie richt het thuiskantoor in?

HR Square 204 (mei-juni 2021)
De voorbije maanden hebben veel werknemers aan de keukentafel doorgebracht, kromgebogen over hun laptop. Kinesitherapeuten hebben dan ook de handen meer dan vol om het toegenomen aantal nek-, schouder- en rugklachten te behandelen. Nochtans verplicht de welzijnswetgeving werkgevers ervoor te zorgen dat hun werknemers in gezonde omstandigheden kunnen werken. Heeft een werkgever ook inspraak in hoe een werknemer zijn werkplek thuis inricht? “De regelgeving rond het welzijn op het werk geldt ook voor telewerkers”, benadrukt Julie Devos, medewerker bij Claeys & Engels. “De interne preventiedienst mag de werkplek thuis zelfs inspecteren, weliswaar met de toestemming van de werknemer.” Over hoe een werkgever kan waken over het fysieke en mentale welzijn van zijn medewerkers, biedt de nieuwe cao nr. 149 over aanbevolen of verplicht telewerk omwille van de coronacrisis inspiratie. “Met cao nr. 149 heeft het Belgische arbeidsrecht er een nieuw, tijdelijk stelsel bij, specifiek voor telewerk, aanbevolen of verplicht door...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.