Wat na een faillissement? – Case Swissport. “Het is alsof het licht plots uitgaat”

HR Square 202
Op 8 juni 2020 vroeg Swissport België het faillissement aan voor de grondafhandeling en schoonmaak op de luchthaven van Zaventem. De grootste afhandelaar op Brussels Airport, met Brussels Airlines als belangrijkste klant, verwees als verklaring voor het faillissement naar de wereldwijde instorting van de markt als gevolg van de coronapandemie. Al zat Swissport al langer in slechte papieren en had het een herstelplan uitgewerkt dat inspeelde op de geleidelijke heropstart van de luchtvaart. “De grondafhandelingsvolumes waren sinds midden maart tot quasi nul herleid en het zag er niet naar uit dat daar snel verandering in zou komen”, zegt Inge Simons, op het moment van het faillissement HR Director was van Swissport België. Onder grondafhandeling vallen onder meer de diensten aan de check-in balies en gates, de bagage-afhandeling en het verplaatsen van vliegtuigen op de luchthaven. Slechts enkele dagen later beslisten de curatoren dat er geen doorstart mogelijk was van de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.