Wat na een faillissement? – Juridisch. Geduldig wachten

HR Square 202
  Wanneer een ondernemingsrechtbank het faillissement uitspreekt, stelt de rechtbank een curator en een rechter-commissaris aan. De curator zal daarna, onder toezicht van de rechter-commissaris, de resterende goederen van de onderneming verkopen, waarna de opbrengst onder de schuldeisers wordt verdeeld. Na de verkoop wordt het faillissement afgesloten met een sluitingsvonnis van de rechter. De curator beslist of hij de activiteiten verderzet of niet. In het laatste geval worden alle werknemers ontslagen. Een andere mogelijkheid is dat hij enkele werknemers nadien opnieuw aanwerft met een contract van bepaalde duur. “Het grote verschil tussen een faillissement en een collectief ontslag of sluiting is dat de curator niet gebonden is aan de procedures zoals beschreven in de wet Renault. Ook de sluitingswet is niet van toepassing. Er wordt met andere woorden geen informatie- en consultatieronde opgestart. De overlegorganen worden in het beste geval enkel op de hoogte gesteld van de opstart van de...

In de kijker

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.