Werken met vrijwilligers: Vrijwilligers maken het verschil

HR Square 212 (september-oktober 2022)
Zowel AZ Damiaan als Kom op tegen Kanker kunnen niet zonder vrijwilligers. In het ziekenhuis zijn ze welkome hulp om het voor patiënten hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Zonder vrijwilligers valt Kom op tegen Kanker zonder fondsen en acties. Welke rol heeft HR als het om die groep van medewerkers gaat? Het Oostendse ziekenhuis AZ Damiaan doet al ruim twintig jaar een beroep op vrijwilligers. “Zij vormen een belangrijke schakel in onze dienstverlening. We hebben ruim 200 vrijwilligers die samen per jaar zo’n 20.000 uur vrijwilligerswerk opnemen. Dat is veel en we willen hun aanwezigheid niet meer missen”, zegt Christophe Indigne, Zorgmanager bij AZ Damiaan. De vrijwilligerswerking valt er onder de verantwoordelijkheid van het departement Patiëntenzorg. “Dat is zo historisch gegroeid. Het merendeel van de vrijwilligers wordt immers in de zorg ingezet. Doordat de werking onder het zorgdepartement valt, is het gemakkelijker om afspraken te maken met de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.