Werkplek: Veiligheid en gezondheid op het werk. De weg naar de bekroning.

HR Square 23
28 april werd uitgeroepen tot ‘Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk’. Hoewel de cijfers dalen, blijft ieder arbeidsongeval er één teveel. De zorg voor veiligheid en gezondheid van werknemers vormt een essentieel onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar verhoogt ook de bedrijfswinst. Op het vlak van preventie legt Rizla+ ronduit spectaculaire resultaten voor. We vullen dit verhaal in een tweede artikel aan met cijfers en onderzoek naar succesfactoren. Mia Nelen In 2001 noteerde sigarettenblaadjesfabrikant Rizla twintig arbeidsongevallen met werkverlet. Eind 2004 werd het bedrijf bekroond door de verzekeringsgroep APRA voor zijn preventiebeleid in veiligheid en gezondheid. HR-manager Els Schroeven en preventieadviseur Joris Mareels verklaren die evolutie. “Er is ontzettend veel veranderd”, begint Els Schroeven het verhaal. “Drie jaar geleden mocht je de fabriek gerust onveilig en chaotisch noemen. Men moest slalommen tussen alles wat kriskras op de werkvloer stond: de productiehal leek een opslagruimte. Er was geen uniforme,...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.