Werkplek: Ziekteverzuim. Van absenteïsme naar aanwezigheidsbeleid.

HR Square 20
In Vlaanderen zijn werknemers gemiddeld zes dagen op honderd door ziekte afwezig. Voor de werkgever betekent dit niet te verwaarlozen kosten zoals gewaarborgd loon, vervanging van de werknemer en doorgaans een daling van de productiviteit. Steeds meer organisaties zien de ernst van dit probleem in en starten met een bewust verzuimbeleid. In Nederlandse bedrijven is dit trouwens sinds 1994 al verplicht. Verzuim is een algemeen begrip. In dit artikel focussen we op afwezigheid door ziekte. Als basis diende de eindverhandeling van Jeroen Van de Gehuchte die met een studie over verzuimbeleid afstudeerde aan de Brusselse EHSAL. Commentaar wordt geleverd door Veerle Put. Zij begeleidde voor het trainingsbureau B&D projecten rond absenteïsme bij onder meer Mazda en Recticel. > De cijfers Er bestaan verschillende formules om het verzuimcijfer van een organisatie te berekenen. Meestal wordt de som van de verloren kalenderdagen in een bepaalde periode uitgezet tegenover de som van alle...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.