Werkplek: Ziekteverzuim. Van absenteïsme naar aanwezigheidsbeleid.

HR Square 20
In Vlaanderen zijn werknemers gemiddeld zes dagen op honderd door ziekte afwezig. Voor de werkgever betekent dit niet te verwaarlozen kosten zoals gewaarborgd loon, vervanging van de werknemer en doorgaans een daling van de productiviteit. Steeds meer organisaties zien de ernst van dit probleem in en starten met een bewust verzuimbeleid. In Nederlandse bedrijven is dit trouwens sinds 1994 al verplicht. Verzuim is een algemeen begrip. In dit artikel focussen we op afwezigheid door ziekte. Als basis diende de eindverhandeling van Jeroen Van de Gehuchte die met een studie over verzuimbeleid afstudeerde aan de Brusselse EHSAL. Commentaar wordt geleverd door Veerle Put. Zij begeleidde voor het trainingsbureau B&D projecten rond absenteïsme bij onder meer Mazda en Recticel. > De cijfers Er bestaan verschillende formules om het verzuimcijfer van een organisatie te berekenen. Meestal wordt de som van de verloren kalenderdagen in een bepaalde periode uitgezet tegenover de som van alle...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.