Wie is kandidaat? Niet elke militant is even goed voorbereid

HR Square 194
Na de sociale verkiezingen van 2016 stuurde de christelijke vakbond ACV een vragenlijst uit naar de bijna 12.000 verkozenen, met de bedoeling inzicht te krijgen in hun ervaringen. HIVA-onderzoeker Maarten Hermans leverde de wetenschappelijk onderbouw en analyseerde na afloop de 3200 ingevulde enquêtes. De resultaten zijn interessant voor de vakbonden, maar zeker ook voor HR-verantwoordelijken. Vier motivatiedimensies Bij de vraag waarom de ACV-mandatarissen zich kandidaat hadden gesteld, waren er twaalf mogelijke antwoorden. Na afloop kon Hermans die antwoorden in vier clusters onderbrengen. De eerste motivatiedimensie was 'competentie': medewerkers gaan het engagement aan om zelf bij te leren en meer over de onderneming te weten te komen. Een tweede cluster was gelinkt aan ‘personeelsbelangen’. Werknemers willen zich via hun deelname nuttig maken voor anderen of zijn van mening dat ze zich moeten organiseren om iets in het bedrijf te kunnen bereiken. “Een derde motivatiedimensie hebben we 'wortels' genoemd”, zegt Hermans. “Sommige...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.