Wie is kandidaat? Niet elke militant is even goed voorbereid

HR Square 194
Na de sociale verkiezingen van 2016 stuurde de christelijke vakbond ACV een vragenlijst uit naar de bijna 12.000 verkozenen, met de bedoeling inzicht te krijgen in hun ervaringen. HIVA-onderzoeker Maarten Hermans leverde de wetenschappelijk onderbouw en analyseerde na afloop de 3200 ingevulde enquêtes. De resultaten zijn interessant voor de vakbonden, maar zeker ook voor HR-verantwoordelijken. Vier motivatiedimensies Bij de vraag waarom de ACV-mandatarissen zich kandidaat hadden gesteld, waren er twaalf mogelijke antwoorden. Na afloop kon Hermans die antwoorden in vier clusters onderbrengen. De eerste motivatiedimensie was 'competentie': medewerkers gaan het engagement aan om zelf bij te leren en meer over de onderneming te weten te komen. Een tweede cluster was gelinkt aan ‘personeelsbelangen’. Werknemers willen zich via hun deelname nuttig maken voor anderen of zijn van mening dat ze zich moeten organiseren om iets in het bedrijf te kunnen bereiken. “Een derde motivatiedimensie hebben we 'wortels' genoemd”, zegt Hermans. “Sommige...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.