Wie wordt eigenaar van de intellectuele rechten?

HR Square 118
Arbeidsrecht Creatieve werknemers, maar… Essentie ● Een werknemer die in het kader van zijn arbeidsovereenkomst aan uitvindingen werkt (‘dienstuitvindingen’) wordt vermoed om impliciet akkoord te zijn gegaan met de overdracht van zijn rechten aan de werkgever. ● Bij afhankelijke (buiten het takenpakket) en vrije (geen verband met het werk) uitvindingen komen de eigendomsrechten toe aan de werknemer. ● Voor auteursrechten moet elke overdracht uitdrukkelijk worden vastgelegd. Dat kan met een bijzondere clausule in de arbeidsovereenkomst. ● De Softwarewet bepaalt dat de werkgever geacht wordt de eigenaar te zijn van de vermogensrechten op de computerprogramma’s die door zijn werknemers worden gecreëerd in het kader van hun tewerkstelling. De heer P.J. is in dienst van een brouwerij, waar hij als ingenieur meewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw filteringsproces bij het bierbrouwen. In 2002 gaat hij als patentexpert op het juridisch departement van de onderneming werken. Daar staat hij onder meer in...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.