Baas die medewerkers kan en wil helpen, zorgt voor motivatie en tevredenheid

In hun paper ‘Boss Competence and Worker Well-being’ beschrijven de economisten Benjamin Artz (University of Wisconsin), Amanda Goodall (IZA Institute for the Study of Labor) en Andrew Oswald (University of Warwick) welke impact het gedrag van (directe) leidinggevenden heeft op het welzijn en de motivatie van medewerkers. Hun studie bevestigt de meeste vermoedens over dat effect, maar is opmerkelijk, omdat deze nu ook wetenschappelijk aangetoond worden.

De bekwaamheid van de baas blijkt de grootste invloed uit te oefenen op het welzijn van de medewerkers. Dat leiden de onderzoekers af uit de antwoorden op twee vragen. Ten eerste: kan je baas je werk overnemen als je er niet bent? Ten tweede: is de baas ook goed in zijn functie?

Medewerkers die aangeven dat hun leidinggevende hun werk perfect kan overnemen als dat nodig is, blijken vier keer meer tevreden dan medewerkers die hun baas dat niet zien doen. De hoogste scores in medewerkerstevredenheid worden behaald als er positief gereageerd wordt op de twee vragen.

Heel belangrijk is ook de wil om te komen helpen bij moeilijke omstandigheden. Een manager moet zijn handen durven vuil maken. Als een kassa in een supermarkt niet werkt, bijvoorbeeld, hoeft hij die niet noodzakelijk te kunnen herstellen, maar hij moet daartoe wel meteen de nodige stappen ondernemen en hij moet de getroffen kassier en wachtende klanten mee komen helpen.

Uiteraard kan een CEO doorgaans het praktische werk niet overnemen en dat vinden de medewerkers ook lang niet altijd nodig. In dit onderzoek gaat het om lijnmanagers en andere directe leidinggevenden. Onbekwame en luie leidinggevenden zorgen voor demotivatie, een groot verloop en een slechte werksfeer. Als die manager vervangen wordt door een bekwame baas, neemt de medewerkerstevredenheid toe, zo tonen de onderzoekers ook aan.

Bron: P&O Actueel (http://www.penoactueel.nl), CBS News / CBS Moneywatch (www.cbsnews.com), Social Science Research Network (http://papers.ssrn.com)


ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.