Baas mag in kastjes kijken

ArbeidsomstandighedenVeiligheid

Bij Ikea in Hognoul zegde de directie het slachtoffer te zijn van diefstal. Het voerde daarom controle uit op de opbergkastjes van een aantal werknemers. Het bedrijf deed dit in het bijzijn van vakbondsafgevaardigden. Deze controles zijn volgens een woordvoerster van de Zweedse meubelketen in het arbeidsreglement voorzien.

Het arbeidsrecht bepaalt dat de werkgever de activiteiten van zijn personeel mag controleren en het opbergen van spullen in een kastje kan u als een van de activiteiten zien. De Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer stipuleert wel beperkingen op dit recht. Zo moeten er ernstige aanwijzingen zijn van misbruik van vertrouwen door de werknemer. Die moet over de controle en het doel van de controle ingelicht worden en moet, indien mogelijk, zijn toestemming geven. Het nazicht hoort discreet te verlopen en wordt bij voorkeur in de nabijheid van de werknemer uitgevoerd.

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.