Bart Horemans VTO-verantwoordelijke bij de Belgische Technische Coöperatie

Bart Horemans (39) staat als verantwoordelijke van de dienst Training en Development in voor het ontwikkelen, uitvoeren en opvolgen van een opleidingspolitiek voor de hoofdzetel in Brussel en alle landen waar BTC actief is.
“Dit houdt in dat ik, in permanent overleg met andere diensten, de verschillende opleidingsnoden in kaart breng. Op basis daarvan worden er opleidingsprogramma’s ontwikkeld, waarbij zoveel mogelijk wordt gezocht naar samenwerking met andere partnerorganisaties op nationaal en internationaal niveau. Gezamenlijke vormingen uitbouwen of een beroep doen op bestaande opleidingen bij partners, komt de kwaliteit van de opleidingen ten goede en laat ons toe kosten te sparen”, zegt Horemans.
Toch is de grote uitdaging om ook intern een eigen opleidingscapaciteit uit te bouwen. “We moeten BTC en onze medewerkers klaarstomen voor de ontwikkelingssamenwerking van de 21ste eeuw. Ontwikkelingssamenwerking zal niet langer uitsluitend gericht zijn op het uitvoeren van technische opdrachten, maar bestaan uit het faciliteren van capaciteitsontwikkeling in onze partnerlanden. Dit vereist dat BTC zich omvormt tot een internationaal erkend expertisecentrum op het domein van ontwikkelingssamenwerking met een eigen systeem van kennismanagement.”

Horemans werkte voorheen als coördinator van het landenkantoor van 11.11.11 in Kinshasa. Hij fungeerde er als coördinator van de Belgische niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties in Congo en als coördinator van de opleidingsprogramma’s gericht op capaciteitsversterking van lidorganisaties en lokale partnerorganisaties.
Tussen 2001 en 2006 was hij in dienst bij Pax Christi. Hij was er eerst een jaar educatief beleidsmedewerker conflictpreventie en groeide daarna door tot diensthoofd conflictpreventie en coördinator Centraal-Afrika.
In 2000 was Horemans adjunct-adviseur bij de Dienst Vreemdelingenzaken op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarvoor was hij interim information officer en stagiair bij het VN-informatiebureau (UNIC) te Brussel, docent aan het Nederlands Taalinstituut en onderzoeker op het departement Politieke Filosofie aan de Universiteit van Pittsburgh (VS).
Hij is in het bezit van een licentiaatsdiploma Wijsbegeerte (KU Leuven, 1993), een postgraduaat Bedrijseconomie (KU Leuven, 1994), Rechtsfilosofie (Universiteit van Padova, 1995) en Internationale Betrekkingen (KU Leuven, 2000) en een aggregaat (KU Leuven, 1995).

BTC helpt, in opdracht van de Belgische regering of andere nationale of internationale organisaties, ontwikkelingslanden in hun strijd tegen armoede. BTC beheert ruim 200 projecten in een twintigtal landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het agentschap heeft 650 personeelsleden, van wie 180 in het hoofdkantoor in Brussel en 470 in de landen waar projecten en programma’s worden uitgevoerd.

In HR Square nr. 76 geeft Bart Horemans in de rubriek Profiel veel meer tekst en uitleg over de uitdagingen van een internationaal VTO-beleid. Abonnees kunnen deze link volgen en dit artikel nalezen in het archief. Nog geen abonnee? Neem dan hier een kijkje.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.